26 mei 2020 
3 min. leestijd

Wat is het verschil tussen desinfecteren en ontsmetten?

Wat is het verschil tussen desinfecteren en ontsmetten?

Al meer dan 30 jaar zet Chem-Dry zich in Nederland in voor het professioneel reinigen van tapijt, vloeren en meubelstoffen. Waarbij we zorgen dat het in huis en op de werkvloer niet alleen schoon is maar ook gezonder. Nu we ons leven moeten aanpassen vanwege het coronavirus (Covid-19) willen wij u hier graag informeren hoe wij u toch van dienst kunnen zijn op een verantwoorde manier. Zodat wij u kunnen blijven helpen bij een gezonde woon- en werkomgeving.

SCHOONMAKEN EN DESINFECTEREN

Het voorkomen van besmetting in huis of op kantoor begint bij het dagelijks goed schoonmaken van veel gebruikte oppervlakten zoals deuren, aanrechtbladen, tafels, bureaus, stoelen etc etc. Desinfecteren is pas echt effectief als de oppervlakten eerst goed schoongemaakt worden.

Chem-Dry gebruikt hiervoor een desinfecteermiddel van ziekenhuiskwaliteit. Hiermee zorgen wij ervoor dat uw huis of kantoor schoner en gezonder wordt doordat we ziekte kiemen, bacteriën en virussen verwijderen.

Desinfecteren is vooral van toepassing op harde niet poreuze oppervlakten zoals tegels, deuren, aanrechtbladen, laminaat en vinyl.

SCHOONMAKEN VAN TAPIJT EN STOFFEN MEUBELS

Het goed onderhouden en regelmatig goed schoonmaken van je vloerbedekking, vloerkleed of stoffen meubels draagt bij aan een gezondere leefomgeving zowel in huis als op het werk. Ook in tapijt kunnen zich allergenen en ziektekiemen verzamelen. Echter in tegenstelling tot harde oppervlaktes zoals een tegelvloer kan tapijt of een stoffen bank niet 100% gedesinfecteerd worden. Toch kunnen wij helpen bij een gezondere leef- en werkomgeving ook wanneer het gaat om stoffen meubels en tapijten. Uit een onafhankelijk onderzoek is gebleken dat de Chem-Dry Hot Carbonating reinigingsmethode (HCE-proces) en het gemiddeld 98,1% van de algemene huishoudelijke allergenen verwijderen uit tapijten en stoffering. De meest voorkomende allergenen die werden getest, waren huidschilfers van honden en katten en huisstofmijt allergenen. Bovendien bleek ons HCE-proces, in combinatie met een ontsmettingsmiddel van ziekenhuiskwaliteit, gemiddeld  89% van de bacteriën  in de lucht in huis en  82,3% van de bacteriën  in tapijten en stoffen meubels te verwijderen.
Chem-Dry verwijdert 98% van de allergenen uit tapijt en meubilair

Op dit moment worden deze termen, desinfecteren en ontsmetten, in een adem genoemd maar wat is het verschil. Wat kun je desinfecteren en wat kun je ontsmetten.

Het verschil tussen ontsmetten en desinfecteren is gebaseerd op de hoeveelheid bacteriën die in elk proces geëlimineerd worden. Hoewel ontsmetten bedoeld is om de meeste ziektekiemen te doden, kan het geen antivirale beweringen doen. Desinfecteren is krachtiger dan ontsmetten en kan bijna 100% van de bacteriën, virussen en schimmels doden, terwijl het zich richt op specifieke ziekte dragende micro- organismen zoals het griepvirus, norovirus en coronavirus.

Omdat desinfecteren intenser is dan ontsmetten, worden desinfectiemiddelen vaak gebruikt in gebieden met een kwetsbare bevolking, zoals zorginstellingen en kinderdagverblijven. Ontsmetten zou voldoende moeten zijn voor voedsel dragende voorwerpen zoals tafelbladen en snijplanken. Ook wordt er vaak een desinfectant gebruikt voor plaatsen zoals badkamers en fitnesscentra.

Desinfecteren betekent specifieke virussen en ziekteverwekkers op een oppervlak doden met een desinfectiemiddel. Deze reinigingsmiddelen moeten 99,999% van de besmettelijke bacteriën, virussen en schimmels binnen een periode van 5-10 minuten doden. Het wordt aanbevolen om vaak aangeraakte oppervlakken te desinfecteren. Badkamers moeten altijd worden gedesinfecteerd vanwege de ziekteverwekkers die oppervlakken kunnen bevatten die tot de verspreiding van ziekten kunnen leiden.

Chem-Dry kan voor u harde niet poreuze oppervlakten desinfecteren. Als het gaat om zachte materialen zoals vloerkleden, tapijt en meubelstoffen dan is goed schoonmaken en eventueel als extra ontsmetten voldoende voor een schoon en veilig resultaat.

Wilt u meer informatie over hoe wij op een verantwoorde manier voor u zaken in huis of het bedrijf kunnen schoonmaken, maak dan gebruik van ons contact formulier of bel ons tijdens kantooruren.

Lees ook hoe wij in deze tijd op een veilige en verantwoorde manier werken met zorg voor de gezondheid van onze medewerkers en klanten.

Reactie plaatsen