Help mijn kat plast op het tapijt. Mijn kat plast op de bank…
Een kat plast in huis vanwege meerdere mogelijke oorzaken. Het is belangrijk om vast te stellen of dit ongewenste gedrag voortkomt uit gedragsproblemen van de kat of dat er een medische oorzaak is. Pas wanneer je weet waarom de kat binnen plast, kun je de juiste stappen ondernemen om het probleem te verhelpen. Je kat plast in huis door onder meer een mogelijke aandoening, onzindelijkheid of stress gerelateerde gevoelens.
De kat plast in huis door natuurlijk gedrag
Hoe vervelend het ook is, sommige vormen van sproei-gedrag zijn natuurlijk. Voor een ongecastreerde kater is het sproeien in huis een vorm van volkomen normaal seksueel gedrag. Je kat plast binnen om zijn territorium af te bakenen. Hij zal hierbij vaak op wat hogere plaatsen in huis plassen door zijn poot op te tillen bij het sproeien, zodat hij groter lijkt voor eventuele andere katers. Ook poezen kunnen dergelijk territoriaal gedrag vertonen. Dit probleem is zeer vervelend voor de eigenaar, maar kan eenvoudig worden verholpen door de kat te laten steriliseren of castreren. Door deze ingreep vroeg uit te laten voeren, kan er veel stress en frustratie voor zowel dier als eigenaar worden voorkomen.
Onnatuurlijk plas gedrag bij katten
Wanneer de bovengenoemde oorzaken niet de reden zijn en je kat plast in huis, dan is er of sprake van een medisch probleem of je kat heeft een gedragsprobleem. Om te achterhalen of er een probleem met de gezondheid van de kat is, is het belangrijk om de kat te observeren wanneer hij plast. Je kat plast binnen, maar merk je hierbij ook ongewoon gedrag? Miauwt de kat van de pijn tijdens het urineren? Ziet de urine er anders uit dan gebruikelijk? Plast de kat vaak kleine hoeveelheden? Dan zou er een probleem met de blaas kunnen zijn. Houd er wel rekening mee dat een probleem met de blaas niet altijd zichtbaar is bij de kat. Laat daarom bij in huis plassen de katten urine door de dierenarts onderzoeken op eventueel aanwezige bacteriën en afwijkingen. Wanneer je kat gezond is, maar toch in huis plast, dan is er sprake van een gedragsprobleem. Dit kan door stress komen, maar het is ook mogelijk dat je kat de kattenbak niet wil gebruiken.
Medische aandoeningen die onnatuurlijk plas gedrag veroorzaken
Een blaasontsteking komt regelmatig voor bij poezen en is vaak een reden dat er in huis wordt geplast, maar ook bij aandoeningen als suikerziekte en problemen met de nieren kan ongecontroleerd urineverlies een symptoom zijn. Wanneer je het idee hebt dat je kat niet kan plassen of veel moeite heeft om te kunnen plassen, dan dien je zo spoedig mogelijk contact opnemen met de dierenarts. Een afgesloten urinebuis door blaasgruis kan binnen een dag dodelijk zijn voor je huisdier. Er is hier sprake van een spoedgeval.
Binnen plassen door gedragsproblemen
Door (grote) veranderingen in de leefomgeving kan een kat angstig en gestrest raken. De kat plast op de bank, nadat je bijvoorbeeld bent verhuisd of de woning hebt verbouwd. Ook veranderingen in de gezinssamenstelling kunnen gevoelens van stress oproepen bij de kat, bijvoorbeeld na het vertrek van een huisgenoot of de geboorte van een kind. Ook veranderingen die voor jou niet heel groots zijn, kunnen een grote impact hebben op je huisdier. Is er iets veranderd in je eigen routine of ritme? Ben je op vakantie geweest? Probeer te bedenken of er iets veranderd is in huis of in het gezin. Zijn er nieuwe huisdieren bijgekomen? Ben je op vakantie geweest? Kortom, is er een gebeurtenis geweest waarna het probleem is ontstaan of verergerd? Om plas gedrag ten gevolge van stress in de toekomst te voorkomen, is het belangrijk om de oorzaak van de stress van de kat aan te pakken en zo mogelijk te vermijden in het vervolg.
Een probleem met de kattenbak
Je kat plast naast de bak als hij iets niet prettig vindt aan de plaats waar de bak staat of aan de conditie van de kattenbak. Katten kunnen zeer kieskeurig zijn wanneer het gaat om de plaats waar zij hun behoefte doen. Wanneer je regelmatig plas naast de bak vindt, kun je onder andere experimenteren met een open en gesloten kattenbak, met het type zand of korrel dat je gebruikt en de locatie van de bak. Katten vinden het doorgaans niet prettig als de kattenbak vlak bij hun etensbak staat. Ook houden katten van een schone plaats om te plassen en poepen. Zorg dus dat je vaak, het liefst twee maal per dag, de kattenbak schoonmaakt. Als je kat niet tevreden is over de bak, kan dit stress veroorzaken, waardoor het probleem met plassen in je huis mogelijk toeneemt. Maak ook de plaatsen in huis waar de kat geplast heeft goed schoon. Dit is niet alleen goed voor een fijnere geur in huis, maar het kan eveneens voorkomen dat de kat op diezelfde plaats blijft plassen.
Het straffen van de kat is niet de oplossing
Hoe frustrerend het ook kan zijn als je kat in binnenshuis plast, straffen helpt niet. De kat plast op het tapijt wanneer er een probleem is met zijn gezondheid of wanneer hij bang of gestrest is. Het straffen kan de angst en stress verergeren, waarmee het probleem niet wordt opgelost. De kat doet dit niet uit onwil, hij heeft een probleem. Door de kat te helpen, of je dit nu doet door naar de dierenarts te gaan of door de stressfactoren van de kat aan te pakken, zal over algemeen het plasprobleem verminderen en uiteindelijk oplossen.
Wat als je het probleem zelf niet hebt kunnen verhelpen
Wanneer de dierenarts een medische oorzaak heeft kunnen uitsluiten, de kattenbak schoon is en er volgens jou geen sprake is van stress, dan zou je een gedragstherapeut voor je kat kunnen inschakelen. Een katten gedragstherapeut is gespecialiseerd in katten gedrag en wellicht vindt hij een oorzaak waar je zelf nooit bij stil hebt gestaan. Vraag eens aan je dierenarts of hij een goede therapeut kent, die jou en je kat verder kan helpen.
Note: dit artikel is overgenomen met toestemming van de website mijnschoonhuis.nl.