28 juli 2019 
2 min. leestijd

Tapijt reiniging en onderhoud advies.

Tapijt reiniging en onderhoud advies.

Tapijt in de woonkamer of slaapkamer is warm, comfortabel en sfeervol. Tapijt is sterk en er kan jaren onbekommerd op geleefd worden. Wanneer men kiest voor een vaste vloerbedekking als tapijt in huis is het goed om na te denken over de leefomstandigheden en gezinssamenstelling. Zo zal een gezin met kleine opgroeiende kinderen geen wit tapijt op de slaapkamers leggen. Maar eerder een donkere gemêleerd tapijt.

Goed onderhoud van tapijt zal de levensduur verlengen en voorkomt vroegtijdige slijtage. Ook grijze en donkere looppaden kunnen langer weg blijven. Schoon tapijt levert bovendien een grote bijdrage aan een gezondere en betere binnenmilieu.

Hoe kun je het tapijt zo lang mogelijk mooi en schoon houden?

Houd vuil buiten de deur 
De grootste vijand van alle soorten vloerbedekking, hard en zacht, is nog altijd zand. Een rooster buiten en een schoon loopmat bij voor- en achterdeur vangt het ergste vuil en vocht al op voordat het kwaad kan. Kleine moeite, groot resultaat!

Een goede stofzuiger is het halve werk
* Binnengelopen vuil en vlekken natuurlijk direct verwijderen.
* Minimaal twee keer per week stofzuigen met een goede stofzuiger (onderdruk minimaal 160 millibar). Dat is belangrijker dan een hoog elektrisch vermogen (op de stofzuiger aangegeven Watt).

Een borstelstofzuiger met een goed filtersysteem heeft de voorkeur. Omdat deze nog beter het losse zand tussen de vezels zal verwijderen.

Handmatig reinigen 
Het reinigen van kleine oppervlakten of gedeelten van het tapijt kan makkelijk zelf worden uitgevoerd. Maak een badstof handdoek klam vochtig en reinig het tapijt door met grote halen te wrijven. Zet niet teveel kracht. Op deze manier geef je alle soorten tapijt, ook wol- en hoogpolig tapijt, een opknapbeurt. Gebruik indien nodig de Chem-Dry Vlekkenblusser voor het verwijderen van vlekken.

Verwijder vlekken direct. Gebruik in eerste instantie gewoon water. Gebruik absoluut geen huis, tuin en keuken middeltjes. Geen wasmiddelen, groene zeep of shampoo. De kans is groot dat kleverige zeepresten of poeder achterblijven die versneld weer vuil aantrekken.

Kijk hier voor de 10 tips voor het verwijderen van vlekken uit tapijt

Groot onderhoud
Eens in de 2 à 3 jaar een totaalreiniging laten uitvoeren door een professioneel reinigingsbedrijf. Kies voor een bedrijf wat diverse reinigingssystemen ter beschikking heeft. Zij kunnen dan de reiniging aanpassen op het soort materiaal. Wol tapijt zal anders gereinigd moeten worden als een synthetisch tapijt.

Heeft u vragen of wilt u graag kosteloos advies over tapijtonderhoud reageer dan via het contactformulier.

Reactie plaatsen