07 mei 2020 
2 min. leestijd

Kan ik mijn stoffen bank schoonmaken met een stoomreiniger?

Kan ik mijn stoffen bank schoonmaken met een stoomreiniger?

Update 7 mei 2020

In dit artikel de voordelen en enkele nadelen van een stoomreiniger. En het antwoord op de vraag “kan ik mijn stoffen bank schoonmaken met een stoomreiniger“?

Misschien heb je ook wel eens gedacht van “als ik nu gewoon een stoomreiniger koop dan kan ik mijn stoffen bank zelf hiermee schoonmaken”. Zo eenvoudig is het helaas niet. Een stoffen bank schoonmaken met een stoomreiniger kan ook totaal verkeerd uitpakken. In dit artikel wil ik je graag de voor en tegens geven bij gebruik van een stoomreiniger op stoffering.

Er zijn vele verschillende leveranciers en even zoveel verschillende stoomreinigers te koop. Het principe van de stoomreiniger zal onderling niet veel verschillen. Er wordt water in de machine gedaan (boiler). De machine zal dan het water gaan verwarmen. De temperatuur in de boiler loopt op tot ruim 100 graden. Wanneer men aan het reinigen gaat met daarbij de juiste tools dan is de stoom net onder de 100 graden.

De voordelen van het reinigen van stoom zijn:

  • goede reinigende werking waardoor weinig of geen reinigingsproducten nodig zijn
  • anti-bacteriele werking
  • goedkoop en zuinig
  • zeer korte droogtijd

Zijn er dan ook nadelen aan het reinigen met een stoomreiniger?

Met een stoomreiniger kan echt heel veel effectief en goed schoongemaakt worden. Denk aan de ramen, de tegels in de keuken of de badkamer maar ook de tegelvloer in de hal of woonkamer.

Maar het begon met de vraag kan ik mijn stoffen bank schoonmaken met een stoomreiniger? Op deze vraag is geen eenvoudig ja of nee. Wanneer wij een stoffen bank schoonmaken voor onze klanten werken we weliswaar niet met een stoomreiniger. Onze machines verwarmen wel de vloeistof waarmee gereinigd wordt maar de temperatuur haalt op lange na niet de 100 graden.

Je kunt je voorstellen op het moment dat we stoffen gaan reinigen zoals meubelstof, gordijnen, tapijt of een vloerkleed goed nagedacht moet worden of het materiaal wel tegen z’n hoge temperatuur kan. Neem een wollen of katoenen stof. Wanneer dit onder hoge temperatuur gereinigd wordt zal het zeker beschadigen of verkleuren. Maar dat geldt ook voor microvezel stoffen. De vezel zal door de hoge temperatuur zijn oorspronkelijke vorm iets verliezen. Het resultaat is dan het dan lijkt of de vezel geplet of verdraaid is. En dit is niet meer te herstellen ook niet door het te borstelen.

Soms lees je ook het advies om de stoomreiniger te gebruiken bij het verwijderen van vlekken. Dat is niet altijd een juist advies. Er zijn heel wat vlekken die nooit meer te verwijderen zijn als er eerst met een stoomreiniger geprobeerd is.

Toch kun je met een stoomreiniger ook goede resultaten halen op stoffen of tapijt. In de professionele reiniging wordt deze techniek zeker toegepast. Echter dit gebeurd dan wel door een vakman. Die opleiding heeft gehad, jaren ervaring en kennis heeft van de vele verschillende soorten stoffen.

Ons advies is: Een stoomreiniger kan een ontzettend goede en handige hulp zijn in het schoonmaken. Wees echter zeer voorzichtig als het gaat om het reinigen van stoffen en tapijt.

Is uw bank, fauteuil, stoffen eetkamerstoelen toe aan een grondige reiniging? Onze specialisten komen deze graag voor u schoonmaken gewoon bij u thuis. Uiteraard op een veilige en verantwoorde manier. Onze adviseurs vertellen u graag wat de mogelijkheden zijn en maken u geheel kosteloos een prijsopgave.

Prijsopgave Chem-Dry Vloeronderhoud en Meubelreiniging

Reactie plaatsen