Perzisch tapijt reinigen en onderhouden

Perzisch tapijt reinigen en onderhouden

Perzische tapijten is de benaming van met de handgeknoopte tapijten uit Perzië/Iran. Wanneer het machinaal is vervaardigd behoort het niet tot deze groep Perzische tapijten. Een oosters tapijt komt uit Aziatische landen zoals bijvoorbeeld Afghanistan.

Vooral Perzië, de voormalige benaming van Iran, staat bekent om zijn grote verscheidenheid in tapijten. Het vervaardigen van handgeknoopte tapijten is diep verweven in de cultuur van het land. Generatie op generatie worden de technieken overgebracht die per plaats kunnen verschillen.

De handgeknoopte Perzische tapijten uit Iran zijn echt uniek en getuigen van kunst en vakmanschap. De tapijten die vervaardigd worden zijn veelal genoemd naar de streek of plaats.
  • Abadeh
  • Beluch
  • Bidjar
  • Ghom
  • Harmadan
  • Isfahan
  • Kerman
  • Nahaven
  • Shiraz
  • Tabriz

Een handgeknoopt tapijt is als een kunstwerk. Een tapijt wordt in de loop van de tijd, indien het normaal gebruikt wordt mooier. Wel is het van belang het op de juiste manier te onderhouden. Aangezien de tapijten vervaardigd zijn met natuurlijke kleurstoffen is het vermijden van agressieve middelen een must. Dat betekent dat bijna alle producten die verkocht worden op internet en in de meeste winkels niet geschikt zijn voor het reinigen van een Perzisch tapijt (Ph waarde vaak 12 – 14). Behalve de producten die speciaal aangeboden worden voor het reinigen van oosterse handgeknoopte tapijten. Een veilig product voor het onderhoud en vlek verwijderen op een Perzisch handgeknoopt tapijt heeft een neutrale Ph waarde. De vlekkenblusser van ChemDry heeft een neutrale Ph waarde en is dan ook zeer geschikt.

Stofzuigen


Stofzuigen is zeer belangrijk mits het op een goede manier gebeurd. Stof en zand zijn de grootste vijand van een handgeknoopt tapijt. Zand tussen de polen geeft een schurend effect. Het wekelijks stofzuigen van het tapijt voorkomt dit. Doe dit met een zachte borstel en zuig met de richting van de pool mee. De borstel van de stofzuiger niet op en neer bewegen maar vloeiende rechte banen.

In het begin, bij een nieuw Perzisch tapijt,  kan er wat wol los komen. Dat is geen probleem. Het uitkloppen van een handgeknoopt tapijt wordt afgeraden.
Wanneer er gemorst wordt op het tapijt is het goed de vlek direct op de juiste manier te behandelen. Raak niet in paniek en gebruik het gezonde verstand. De grootse problemen met vlekken ontstaan door verkeerde reinigingsmiddelen en zogenaamde goede adviezen.
FOUT: Een rode wijnvlek zal echt niet verwijderen met zout of witte wijn.

Volg onderstaande stappen wanneer er gemorst wordt op het tapijt:
Stap 1: Ga direct zoveel mogelijk op deppen met keukenpapier. Herhaal dit meerdere keren.

Stap 2: Gebruik een neutraal veilig vlekkenmiddel en spuit dit op de vlek. Heb je dit niet in huis gebruik dan koolzuurhoudend water.

Stap 3: Dep met een droge witte badstof doek op de vlek. Doe dit zolang het nodig is om het vuil uit het tapijt te absorberen.

Stap 4: Herhaal eventueel stap 3 door nogmaals wat product op de vlek te sprayen en opnieuw met een schone badstof doek het vuil op te deppen.

Stap 5: Laat de vlek nu op een natuurlijke manier drogen.

Wanneer u twijfelt raadpleeg dan een bedrijf wat gespecialiseerd is in het schoonmaken van Perzische tapijten. In de meeste gevallen kunnen zij het probleem eenvoudig voor u oplossen. En dat zal vele malen goedkoper zijn dan het aanschaffen van een nieuw Perzisch tapijt.

KLIK HIER voor onze prijslijst voor het laten schoonmaken van uw perzisch tapijt.

Vloerkleed schoonmaken Maastricht | Vloerkleed schoonmaken Heerlen | Vloerkleed schoonmaken SittardVloerkleed schoonmaken Eindhoven | Vloerkleed schoonmaken Helmond | Vloerkleed reinigen Valkenswaard
Reactie plaatsen