Grindvloer met doffe of witte plekken

Grindvloer met doffe of witte plekken

Het komt niet vaak voor maar soms zie je een grindvloer waarin doffe of witte plekken zitten. Voor dit verschijnsel zijn een aantal verklaringen mogelijk:
  • slechte kwaliteit grindvloer
  • invloed (zon) licht
  • gebruik van verkeerde reinigingsmiddelen
  • gebruik van stoomreiniger
  • weekmakers in rubber materiaal

Het ontstaan van witte of doffe plekken in een grindvloer komt veelal voor in gesealde grindvloeren.

Witte vlekken in grindvloer
Een grindvloer bestaat uit grindkorrels die met hars aan elkaar verbonden zijn tot één geheel. De grindkorrels zijn verkrijgbaar in vele kleuren. Wanneer de grindkorrels niet op een goede manier gekleurd zijn is het mogelijk dat in de loop der jaren er kleurverschillen in de vloer zichtbaar worden. Deze verschillen kunnen ontstaan door zonlicht maar ook het gebruik van reinigingsmiddelen. Het is vaak een combinatie van meerdere factoren.
Een grindvloer kan door invloed van licht en zonlicht verkleuren. Wanneer een grindvloer gelegd wordt bijvoorbeeld in een serre ontstaat na verloop van tijd grote kleurverschillen. Dit is wederom afhankelijk van de kwaliteit van de grindvloer. Een grindvloer kan bij het leggen voorzien worden van een extra aflak laag als extra UV-bescherming. Zeker als er veel zonlicht binnen komt dient de grindvloer voorzien te worden van een extra UV-bescherm coating.
Een grindvloer dient schoongemaakt te worden met een alkalisch (Ph ca 11-13) reinigingsmiddel. Deze lossen het ingelopen en gemorste vuil eenvoudig op. De meeste leveranciers van grindvloeren hebben hun eigen productlijn voor het onderhoud.

Bij reinigingsmiddelen met een Ph waarde lager dan 5,5 is de kans groot dat de grindvloer beschadigd wordt. Wat meestal resulteert in witte en doffe vlekken. Producten voor het verwijderen van kalk mogen absoluut niet gebruikt worden op een grindvloer. Deze producten zullen de grindvloer onherstelbaar beschadigen.
Vanwege de hoge temperatuur kan er blijvende schade ontstaan wanneer een grindvloer gereinigd wordt met een stoomreiniger. Dat zal niet bij elke grindvloer het geval zijn. Het zou kunnen zijn dat bij het gebruik van een stoomreiniger en een mindere kwaliteit gesealde vloer de toplaag aangetast wordt. Waardoor er doffe of witte plekken ontstaan.
In rubber materiaal zoals sommige ondertapijten en matjes voor de deur zitten weekmakers. Deze weekmakers gaan op den duur reageren met de sealing van de grindvloer. Hierdoor ontstaan verkleurde of doffe plekken. Wanneer dit eenmaal ontstaan is dan kan het niet meer hersteld worden.
De kwaliteit van een grindvloer hangt van vele factoren af. Een gesealde grindvloer of ongesealde grindvloer is opgebouwd uit miljoenen kleine grindkorrels al dan niet voorzien van een gekleurde epoxy-coating. Na het kleuren van de korrels kunnen kwaliteitsverschillen optreden. De grindvloer wordt vervolgens gelegd waarbij bindmiddel / hars wordt gebruikt. Deze bindmiddelen hebben verschillende eigenschappen. De goedkopere bindmiddelen zullen vrij snel verkleuren onder invloed van UV stralen.

Een grindvloer van goede kwaliteit en gelegd door een vakman zal bijdragen aan een prettig wooncomfort. Een grindvloer is hygiënisch en goed te onderhouden. Gebruik hier voor de juiste methode en producten.

Meer informatie: Hoe een grindvloer schoonmaken onderhouden

Wanneer u grindvloer toe is aan een grondige reiniging, kunt u dit het beste uitbesteden aan een professioneel bedrijf. Zij werken met de juiste producten en systemen. Daarbij zal u grindvloer ook nog eens veel schoner worden als dat u het zelf gaat reinigen. Is uw grindvloer toe aan een grondige reiniging? Neem dan met ons contact op voor meer informatie en een prijsopgave.

 

 

Reactie plaatsen