03 december 2016 
3 min. leestijd

5 tips voor het reinigen van alcantara meubels

5 tips voor het reinigen van alcantara meubels

Reinigen van Alcantara meubels en onderhoud

Hoe moet ik Alcantara meubelstof schoonmaken? Dat is een veel gestelde vraag op het internet. Alcantara is een mooie fluweel zachte stof wat veel lijkt op Nubuck of Suede. Alcantara is een microvezel stof. Erg sterk en slijtvast. Alantara bestaat al heel wat jaren in Nederland. In het begin was het vrij duur en nog niet zo bekent in Nederland. Inmiddels zien we dat zeer veel mensen voor deze mooie stof kiezen.

Wanneer we kijken op het internet dan zien we veel adviezen over reiniging en onderhoud van Alcantara  die niet juist zijn. Het reinigen van Alcantara meubels is inmiddels door onze vakmensen dagelijks werk geworden. Hierdoor zien wij vaak de gevolgen van het op een verkeerde manier verwijderen van vlekken. In sommige gevallen is de stof zelfs onherstelbaar beschadigd door het gebruik van verkeerde producten of zo gezegde wonder middeltjes.

 Onze 5 tips voor het reinigen van Alcantara meubels…

  1. Enkele keren per week stofzuigen met een zachte meubel borstel. Mocht u tussentijds haren of pluizen willen verwijderen gebruik dan een kleding borstel.
  2. Vlekken dienen onmiddellijk verwijderd te worden. Ontstaat er een vlek door een ongelukje dan direct handelen en zoveel mogelijk met een lepel wegnemen. Gebruik daarna absorptie papier (keukenrol) om zoveel mogelijk op te deppen. Niet wrijven. Leg er nadien een vochtige theedoek op. Daardoor zal het overige vocht wat in de stof zit langzaam in de theedoek trekken. Mocht u zien dat de theedoek verzadigd is leg er dan nogmaals een schone vochtige theedoek op. Laat nu de stoffering drogen. De volgende dag kijkt u op de vlek weg is. Zo niet gebruik dan een schone microvezel doek. Maak deze vochtig en ga hiermee voorzichtig over de vlek. Wrijven mag maar met gevoel. ChemDry VlekkenpakketWij raden u aan bij het gebruik van een eventueel vlekken middel deze niet rechtstreeks op de stoffering aan te brengen. Maar doe wat vlekkenspray op een vochtige microvezel doek en ga dan met de microvezel doek over de stoffering waar de vlek zit.
  3. Ons advies is: gebruik nooit ZEPEN, AFWASMIDDEL, WASMIDDELEN. Deze producten zullen in eerste instantie helpen de vlek op te lossen. Maar meestal ontstaan naar enige tijd kringen in de stoffering. Zepen laten een kleffig residu achter wat u bijna niet zelf uit de stoffering kunt verwijderen. Het kleffige residu van de zeep zal ervoor zorgen dat de stof juist sneller vuil wordt.
  4. Vaak ziet men op leuningen of op de hoofdsteun wat vuil ontstaan. Dit is bijna altijd huidvet van onze handen of hoofd. Huidvet is relatief makkelijk te verwijderen. Ook hier geldt: gebruik een vochtige microvezel doek en breng daar een beetje vlekken spray op aan. Ga hiermee voorzichtig over de stoffering. U zult zien dat de vervuiling eenvoudig verwijderd wordt.
  5. Periodieke dieptereiniging. Wij raden u aan eens per 3 tot 5 jaar de stoffering volledig professioneel te laten reinigen. Een goede professionele reiniging zorgt ervoor dat de stoffering weer helemaal mooi schoon wordt en dat u nog langer kunt genieten van u meubels.

Als bonus tip: Onderhoud en vlekken verwijderen van Alcantara is niet moeilijk en veel werk. Doe het regelmatig voordat de stoffering te vuil is geworden. Reageer bij vlekken accuraat en snel. En vooral vooral geduldig. Alcantara heeft de eigenschap als het vochtig of nat is donker van kleur te worden. Heeft u alles gedaan zoals hierboven omschreven wacht dan tot de stof droog is en herhaal desnoods de behandeling de volgende dag.

Wanneer u de Alcantara meubels goed verzorgt en onderhoud dan zal een periodieke dieptereiniging door de vakman nooit tegenvallen. De meeste teleurstelling en problemen ontstaan doordat men op een foute manier met de stof omgaat of vlekken verwijderd.

Mocht u nog geen stoffen meubels van alcantara hebben en overwegen deze aan te schaffen dan kunt u bij de aankoop de stof extra laten impregneren. Hierdoor wordt het onderhoud nog gemakkelijk en zullen vlekken goed te verwijderen zijn.

Mocht u aan de hand van dit artikel vragen hebben of opmerkingen dan kunt u dit hieronder aangeven. Wij geven u graag advies.

Muyldermans Hilda
Door

Muyldermans Hilda

op 16 Apr 2018

Hoe krijg ik smeer vet uit mijn alcantara zetel

Michel-Fermont
Door

Michel-Fermont

op 17 Apr 2018

Hallo Hilda,Je hebt nodig voor het verwijderen van een smeervlek een microvezel doek, spa rood en eventueel een vlekken spray.Eerste stap is de microvezel doek vochtig maken en de smeervlek van buiten naar binnen proberen te verwijderen. Dit doe je door te deppen en zeer lichtjes wrijven. Het is niet de bedoeling dat de vlek groter wordt. Tweede stap is als je zoveel mogelijk verwijderd hebt dat je een beetje spa rood op de smeervlek doet. Door het bruisende effect zal het vuil al een deel oplossen. Waarna je het met de microvezel doek deppend en eventueel licht wrijvend opneemt. Tussendoor wellicht de microvezel doek schoonmaken of een nieuwe schone nemen. Mocht de vlek niet volledig weggaan dan heb je een vlekken spray nodig.Zie hiervoor onder het kopje consumenten producten het product Grease & Oil.

José
Door

José

op 12 Jul 2018

Ik heb twee mostergelde stoelen, waarvan de leuningen erg vuil waren. Ik heb bij Bol.com een bus chemdry gekocht. De stoelen zien er weer als nieuw uit. Gewoon op een wit washandje spuiten en licht wrijven. Supermakkelijk!

Hilde De Hondt
Door

Hilde De Hondt

op 25 May 2019

Op een lichtgrijze alcantara zitbank is een streepje balpen bekomen. Hoe verwijder ik dit best aub ? MVG

Michel-Fermont
Door

Michel-Fermont

op 26 May 2019

Balpen kun je verwijderen met de Chem-Dry Grease & Oil remover. Je gebruikt een schone microvezel doek en maakt deze goed vochtig. Spuit op de microvezel doek wat Grease & Oil. Hiermee kun je dan de balpen gaan verwijderen. Werk altijd bij het verwijderen van een vlek van buiten naar binnen. Herhaal de stappen enkele malen en gebruik telkens een schoon gedeelte van je microvezel doek. Op een alcantara bank mag je voorzichtig wrijven. Als de balpen verwijderd is behandel dan een iets groter gedeelte met een schone natte microvezel doek. Zo voorkom je dat er na het behandelen een kring in de stof komt. De Chem-Dry Grease & Oil remover kun je eenvoudig bestellen in onze webshop. https://www.webshopmijnschoonhuis.nl/smeervlekken-verwijderen" target="_blank" rel="noopener nofollow">KLIK HIER

Reactie plaatsen